Läkande rum

Avdelningen Anorexi-Bulimi dagvård på BUP, Östra sjukhuset, har fått ett nytt samlingsrum. BittraBritta fick uppdraget av Insamlingsstiftelsen för Barnsjukhuset och rummet blev klart augusti 2012. På Anorexi-Bulimi dagvård finns 6 vårdplatser där ungdomar behandlas under 8-12 veckor för sina ätstörningar. Då patienterna ofta upplever oro, ångest och stress är miljön extra viktig. Rummet används till dagvårdens patienter, för samtal, samlingar, vila mellan aktiviteter, se på film, pyssla, spela spel mm.

Vårt mål var att skapa en miljö långt bort från den traditionella sjukhusmiljön.
 En känsla av ny energi och hopp ska infinna sig när du vistas i detta rum. Vi hittade vår inspiration från naturen och dess levande och rena material. Rummet ska bidra till minskad stress och ångest. Ett rum att må bra i, koppla av och hitta ny inspiration och ork.

Viktigt för oss var att undvika att skapa en traditionell sjukhusmiljö, utan lite mera hemmakänsla. 
Sköna, omfamnande soffor och fåtöljer. Mycket kuddar och möbler att sjunka ner i – vila, känna trygghet och värme. Jordnära färger som grund och ljusa pasteller som accenter. Taktila material till exempel i form av olika textil på kuddar – stickat, filt, ull. Material som känns levande och sköna att ta på. Det skulle finnas många olika ljuskällor för att skapa olika ljusbilder beroende på aktivitet i rummet.
På en vägg hängdes det upp en transparent textil med motiv från Göteborgs skärgård. Bakom textilen finns ljusslang som lyser upp motivets blå himmel.

Forskning visar på att ta hand om andra ting ökar intresset för att ta bättre hand om sig själv. Detta tog vi fasta på. Utanför ett fönster hänger det en fågelholk och i rummet finns det växter och örter. Dessa blir som en del i den läkande processen för patienterna – rofyllt att titta på, man får ta hand om växterna och mata fåglarna och det skapar en vital miljö. 
Du känner dig rofylld, lugn och harmonisk av att vistas i detta dagrum. Ett läkande rum.


Tillbaka